Annons
Subventionerar melatonin till unga med adhd

Subventionerar melatonin till unga med adhd

TLV säger ja till subvention av Melatonin AGB för barn i åldrarna 6-17 år med adhd och sömnstörningar.

26 mar 2021, kl 11:48
0

Annons

Melatonin AGB innehåller kortverkande melatonin. Det är ett läkemedel som är godkänt för att behandla sömnproblem hos barn i åldrarna 6-17 år med adhd, om andra åtgärder för att förbättra sömnen varit otillräckliga. Det är även godkänt för att behandla jetlag hos vuxna.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beviljar nu subvention av sömnläkemedlet Melatonin AGB för den första patientgruppen. Subventionen gäller alltså enbart barn med adhd.

Melatonin subventioneras ej för jetlag

I beslutet från TLV är det subventionerade försäljningspriset på apotek för Melatonin AGB satt till 573 kronor för en förpackning med 100 tabletter, oavsett styrka. TLV anser att priset är rimligt eftersom det ligger i nivå med två lagerberedningar av melatonin i oral lösning.

Däremot jämför TLV inte priset på det numer godkända läkemedlet Melatonin AGB med lagerberedningen av samma produkt. Detta eftersom lagerberedningen inom kort försvinner från marknaden. Lagerberedningar är ett sätt att tillgodose en patientgrupps behov när det saknas godkända läkemedel.

Att subventionsbeslutet enbart gäller barn beror på att det bara är för denna patientgrupp som tillverkaren AGB Pharma har ansökt om subvention.

Detta innebär att vuxna som hittills fått subvention av Melatonin AGB som lagerberedning, inte längre kommer att få behandlingen subventionerad. När det gäller vuxna är Melatonin AGB enbart godkänt för behandling av jetlag. TLV har tidigare avslagit ansökningar om subvention för andra melatoninprodukter med motiveringen att det inte är rimligt att subventionera sådan behandling.

I ett dokument med frågor och svar om beslutet skriver TLV att statistik från Socialstyrelsen visar att ungefär två tredjedelar av dem som fick recept på melatonin 2019 var vuxna. ”Förskrivarna ansvarar för att förskrivning sker i enlighet med beslutade förmånsbegränsningar”, påpekar TLV.

Förskrivningen av melatonin till barn har, som Läkemedelsvärlden rapporterat, under en rad av år ökat kraftigt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng