Annons

NOTISER

Vioxxpatienter kräver ersättning Skadeståndskrav från patienter som använt den indragna cox 2-hämmaren Vioxx har nu börjat utredas av Läkemedelsförsäkringen. Hittills har ett drygt tiotal anmälningar kommit från patienter drabbade av hjärtinfarkt eller stroke, som de sätter i samband med medicineringen. Anmälningarna utreds individuellt av medicinska experter hos försäkringsbolaget Zürich, där Läkemedelsförsäkringen är återförsäkrad.   Receptfria […]

18 nov 2004, kl 18:51
0

Vioxxpatienter kräver ersättning


Skadeståndskrav från patienter som använt den indragna cox 2-hämmaren Vioxx har nu börjat utredas av Läkemedelsförsäkringen. Hittills har ett drygt tiotal anmälningar kommit från patienter drabbade av hjärtinfarkt eller stroke, som de sätter i samband med medicineringen.


Anmälningarna utreds individuellt av medicinska experter hos försäkringsbolaget Zürich, där Läkemedelsförsäkringen är återförsäkrad.


 


Receptfria motionstips i bokform


Idéen med Fyss, Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling, är att använda motion som en del i behandlingen.


Nu har Apoteket tillsammans med Yfa, Yrkesföreningar för fysisk aktivitet, gett ut boken Fyss för alla, som kanske kan beskrivas som den receptfria varianten ? eller en patient-Fyss. Boken är en tipskatalog på aktiviteter som kan förebygga och behandla sjukdomar.


 


Försäljningen av penicillin minskar


För drygt tio år sedan, 1993, hämtades 207 recept ut per 1 000 invånare på penicillin V. Förra året hade antalet sjunkit till 133 recept. Jämfört med 2002 sjönk receptförskrivningen förra året med 6,7 procent, visar statistik från Apoteket.


Sedan några år tillbaka finns nya riktlinjer för behandling med antibiotika av öroninflammationer och halsinfektioner. Dessa tillsammans med en ökad medvetenhet om riskerna med resistens antas förklara minskningen.


 


Företag sponsrar apotekskampanj


Apotekets kampanj för att få fler att fimpa är sponsrad av läkemedelsföretag som säljer ersättningsmedlen. Det är första gången som Apoteket låter företag vara med och betala en kampanj.


I kampanjen ingår 60 utbildade så kallade sluta-röka-nu-coacher som ska vara tillgängliga dygnet runt. Deras uppgift är att motivera och ge stöd, med fokus på läkemedelsrådgivning och handlingsplan. Enligt en beräkning från Folkhälsoinstitutet vill cirka 900 000 av Sveriges cirka 1,3 miljoner rökare sluta.


 


Mentorsakademi på Farmis


Sedan många år har studenterna på de farmacevtiska utbildningarna i Uppsala uttryckt önskemål att i högre grad få kontakt med yrkeslivet. Nu är det verklighet i form av en virtuell mentorsakademi. De 35 mentorerna representerar hela det svenska läkemedelsområdet och delar av det internationella. Studenterna tilldelas en mentor som kontaktas via e-post.


 


Generiskt fenytoin kan innebära risk


Amerikanska forskare varnar för att byte till generiskt fenytoin kan ge sämre effekt av läkemedlet hos patienter med epilepsi. En studie visar att utbyte kan ge riskabelt låga nivåer av fenytoin i blodet med variationer på upp mot 30 procent. Forskarna varnar för att enskilda dostest som visar bioekvivalens mellan produkterna inte motsvaras av effekten i klinisk verklighet. Studien publicerades i Neurology (2004;63:1494).


 


Internetråd dåligt för hälsan

Personer som använder internet för att hitta information om sina kroniska sjukdomar blir ofta sämre än om de hade lyssnat till sin läkare. Det visar en brittisk studie på drygt 4 000 personer med kroniska sjukdomar.


Personer med diabetes som använde internet hade ofta bättre kunskaper om sin sjukdom än de som bara lyssnade till sin läkare ? men de hade högre blodsockernivåer. Studien publicerades av Cochrane Collaboration.


 


Farmis-lärare belönad

Åsa Kettis Lindblad, universitetslektor vid institutionen för farmaci, Uppsala universitet, tilldelades i år ett av universitetets pedagogiska pris. Enligt motiveringen är hon ?öppen och tillmötesgående för studenternas synpunkter och utvecklar hela tiden nya pedagogiska och uppskattade kursmoment.?