Annons

Nezeril för små barn avregistreras

Det kommer inte längre att finnas Nezeril näsdroppar och nässpray för barn under två år i Sverige.

21 okt 2013, kl 09:21
0

Annons

Vid årsskiftet avregistreras Nezeril 0,1 mg/ml näsdroppar och nässpray i Sverige. De receptfria läkemedlen innehåller oximetazolin och används för att behandla nästäppa hos barn mellan en månad och två år. Avregistreringen sker på GSKs egen begäran. 

Anledningen till avregistreringen är att företaget vill använda sig av samma rekommendationer för läkemedlet i hela världen.

En utredning av säkerheten för receptfria förkylningsprodukter till små barn som svenska Läkemedelsverket genomförde 2009 kom fram till att användningen inte behövde begränsas. De rapporter om allvarliga biverkningar i EU som föranlett utredningen handlade främst om läkemedel som tas via munnen. I Sverige används näsdroppar och nässpray, vilket ger en noggrannare dosering.

Från och med nästa år finns enbart fysiologisk koksaltslösning för barn under ett år. För barn över ett år finns avsvällande nässprayer innehållandes xylometazolin i styrkan 0,5 mg/ml. Även de nässprayerna är receptfria.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng