Annons

Sänker priset på sildenafil

Efter veckans debatt om varierande priser på läkemedel utanför förmånen sänker Apoteket AB nu priset på generiskt sildenafil.

18 okt 2013, kl 11:32
2

Annons

Förra veckan skrev tre läkare en debattartikel om att priserna på receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånen kan variera eftersom det råder fri prissättning för dem. Som exempel tog artikelförfattarna generiskt sildenafil, där priset på samma förpackning kostade 300 kronor hos den apotekskedja som var billigast och 1 139 kronor hos den dyraste apotekskedjan. 

Apoteket AB, som var dyrast, sänker nu priset till 300 kronor för en förpackning Sildenafil Accord med tolv tabletter á 50 mg, skriver tidningen Svensk Farmaci. Anledningen till det höga priset är enligt kommunikationschefen Eva Fernvall att företagets sortimentsansvariga inte hängt med när patentet på Viagra upphörde. 
– Vi har inte hängt med i priserna och skälet till det är att dels har detta skett på väldigt kort tid och dels har det varit väldigt många olika nya leverantörer, säger hon till tidningen.

I debattartikeln krävde läkarna bland annat att apotekens priser för läkemedel utanför förmånen ska vara offentliga och lätta att jämföra. 

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Utmärkt att priset på sildenafil sänks så att människor inte behöver köpa det på nätet med risk för att få ett förfalskat preparat. Detta är ytterligare en aspekt på varför det är olyckligt att sätta för höga priser på vissa läkemedel.

  2. Bra kommentar Amadou!

    Som handledare för apotekarelever har jag förklarat att läkemedel utanför förmånen omfattas inte i lagen om utbytbarhet och periodens vara.

    Detta antar jag är medvetet formulerat så då TLV inte vill jobba med att prispressa dessa läkemedel då prispressen inte blir någon besparing för landstingen/samhället

    Men om vi ser på den stora problematiken/konsekvensen så borde samhället känna ansvar för att ge rimliga priser även på orabatterade.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng