Annons

Återkallas på grund av tillverkningsbrister

Den brittiska läkemedelsmyndigheten återkallar fem receptbelagda läkemedel på grund av brister i tillverkningen. Men det är bara en försiktighetsåtgärd, enligt myndigheten.

18 okt 2013, kl 10:50
0

Annons

MHRA, den brittiska läkemedelsmyndigheten, gick på torsdagen ut och bad apotek, sjukvård och grossister att returnera förpackningar av fem receptbelagda läkemedel tillverkade av Wockhardt. 

Men det är endast en försiktighetsåtgärd, menar myndigheten. Anledningen till att läkemedlen återkallas är MHRA fann brister i tillverkningen av de läkemedel som produceras i Wockhardts fabrik i Chikalthana, Indien. Man arbetar nu med att lösa problemen.

Men det handlar inte om en indragning på patientnivå. Patienter som äter läkemedlen ska alltså inte sluta eller lämna tillbaka dem till apoteken. Det finns enligt MHRA inga tecken på bristande kvalitet hos de läkemedel som sålts i Storbritannien. Tio andra läkemedel som tillverkas i Chikalthana kommer fortfarande att lämnas ut till patienter i landet, då myndigheten bedömer att nyttan med dessa läkemedel överstiger risken för bristande kvalitet.

De läkemedel som påverkas av återkallelsen är smärtstillande och diabetesläkemedel.

När svenska Läkemedelsverket fick informationen om återkallelsen kontrollerade man hur det ser ut i Sverige med de aktuella läkemedlen.
– Vi har inte hittat någon av dessa eller snarlika produkter på den svenska marknaden, säger Tor Gråberg, chef för inspektionsenheten vid Läkemedelsverket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng