Annons

BMJ nobbar tobaksindustrin

Tidskriften BMJ kommer inte längre att publicera studier som är finansierade av tobaksbolag.

18 okt 2013, kl 09:05
0

Det kommer inte längre att publiceras studier som är helt eller delvis finansierade av tobaksindustrin i BMJ, Thorax, Heart och BMJ Open. Det meddelar chefredaktörerna för tidskrifterna i en ledare.

2003 valde tidningsgruppen att fortsätta publicera studier finansierade av tobaksbolag. BMJ menade att man var passionerat emot tobak, men att man förespråkade vetenskap och debatt och att förbjuda sådana studier skulle vara mot vetenskapen. Nu har man ändrat sig.

Anledningen till det ändrade beslutet är att tobaksbolagen använt sig av forskning för att medvetet främja okunskap och på så sätt kunna optimera försäljningen av tobaksprodukter. Artikelförfattarna menar att tidskrifter omedvetet spelade en roll i att upprätthålla okunskapen och därför väljer man nu att inte längre publicera dessa studier.

Ett argument emot ett förbud är att så länge finansieringen är tydlig kan läsarna själva avgöra hur mycket de vill lita på resultatet. Men BMJ-gruppens chefredaktörer menar att det ofta är omöjligt att upptäcka forskningsfusk och att forskningen kan påverkas av finansieringskällan på många sätt.

I och med förbudet följer BMJ-gruppen bland annat Plos Medicine, som sedan tidigare haft ett förbud mot tobaksbolagsfinansierade studier.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng