NBL ändrade två IGM-beslut

Anmäld: Ellem
Anmälare: IGM
Ärende: Annons Bamyl Koffein
Ärendenr: N768/W828
Utgång: Friad; ändrat beslut
Avgift: 0 kr

Anmäld: Novo Nordisk
Anmälare: Jan Håkansson
Ärende: Bokningsbrev Levemir
Ärendenr: N769/W818
Utgång: Friad; ändrat beslut
Avgift: 0 kr

24 nov 2006, kl 11:48
0

Annons

W828 avgjorde att Ellems reklamfilm för Bamyl Koffein ger en överdriven bild av läkemedlets effekt (se LMV nr 10/06). Ellem överklagade beslutet till NBL, som håller med IGM i den del som handlar om den snabbt insättande effekten med det snabbt minskande huvudet. Däremot håller NBL inte med IGM i det som handlar om Ellems förmåga att pigga upp genom sitt innehåll av koffein. Påståendet ?som piggar upp? är korrekt och bilden av mannen som gör armhävningar i bakgrunden ändrar inte innebörden. NBL finner inget skäl till anmärkning mot den uppiggande delen av reklamfilmen och fastställer IGM:s beslut i övrigt. Någon IGM-avgift har inte utgått då Ellem inte är medlem av Lif eller IML.
I W818 fälldes Novo Nordisk efter att IGM ansåg att bokningsbrevet innehöll formuleringar som kan uppfattas som antydan om vidgad användning utanför av LFN subventionerad indikation. NBL menar å sin sida att det inte utgör något hinder att marknadsföra godkända indikationer, trots att indikationerna inte är subventionerade av LFN. Därför är det i sin ordning att NN informerar om användning av Levemir vid typ 2-diabetes. Vidare fastslår NBL att LFN inte har uppställt några informationsvillkor i beslutet att ta in Levemir i förmånen. Därmed har NN som en konsekvens ingen skyldighet att informera om LFN:s beslut. NBL bifaller NN:s överklagan och befriar företaget från IGM-avgiften om 30 000 kr.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng