Mutanklagelser mot företag på kontinenten

I både Italien och Tyskland har nyligen mycket omfattande rättsprocesser inletts där läkemedelsföretag och läkare anklagas för att ha erbjudit respektive tagit emot mutor.

24 aug 2004, kl 16:07
0

Annons

I Italien utmynnade en två år lång polisutredning i sommar till att sammanlagt 4 700 läkare och anställda inom läkemedelsföretaget Glaxosmithkline (GSK) ställs inför rätta, anklagade för en lång rad mutrelaterade brott. GSK anklagas bland annat för att ha använt sig av ett avancerat system för kartläggning av läkares attityder och mottaglighet för olika typer av gåvor.

Sedan i fjol har GSK samarbetat med polismyndigheterna i ärendet. Företaget har genomgått stora personella förändringar på högre nivå sedan förundersökningen inleddes, skriver British Medical Journal.

Många andra förundersökningar, mot bland annat Pfizer och Sanofi-Synthelabo, har också inletts i olika delar av Italien.

Husrannsakningar i Tyskland

Samtidigt undersöker tyska åklagare om läkemedelsföretag mutat specialistläkare för att få dessa att skriva ut vissa läkemedel. Enligt uppgifter i British Medical Journal granskas mellan sju och nio företag i Tyskland av statsåklagaren i München, och husrannsakningar gjordes före sommaren på företagskontor i Frankfurt och Darmstadt.

En annan undersökning som inleddes redan 1999 i München ledde i början av juni till att 71 läkare och ett stort antal anställda på SmithKline Beecham i Tyskland, numera en del av GSK, ställs inför rätta anklagade för mutbrott.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng