Annons

GSK:s mutor i Kina affär också i USA

Glaxosmithklines mutaffär i Kina har nu också behandlats i USA. Förutom böterna i Kina ska företaget betala 20 miljoner dollar till amerikanska myndigheter.

3 okt 2016, kl 08:56
0

Hösten 2014 fälldes Glaxosmithkline, GSK, av kinesisk domstol för mutbrott. Företaget har nu gått med på att också betala 20 miljoner dollar till den amerikanska myndigheten Securities and Exchange Commission, SEC som ett medgivande om att det kinesiska dotterbolaget mutat tjänstemän för att öka försäljningen.

Oegentligheterna pågick enligt SEC åtminstone mellan 2010 och 2013. Myndigheten kritiserar GSK för att man under de här åren saknade tillräckliga interna kontroller och en anti-korruptionsplan. Därför har också liknande bedrägerier och mutor kunnat ske i andra länder där GSK verkar, konstaterar SEC.

GSK har gått med på att företaget under de närmaste två åren ska arbeta med att implementera en plan för antikorruption.

Enligt GSK har den amerikanska myndighetens utredning genomförts i samarbete med läkemedelsföretaget som betalar vitesförläggandet utan att vare sig medge eller förneka anklagelserna.

Det engelskbaserade företaget dömdes hösten 2014 av kinesisk domstol att betala 489 miljoner dollar. Det var då det högsta bötesbelopp som något företag betalat i Kina, enligt Wall Street Journal. En tjänsteman fick också ett villkorligt fängelsestraff för att ha mutat läkare.

Att en amerikansk myndighet undersökt och beivrat affären beror på att det är förbjudet för företag som verkar i USA att muta regeringstjänstemän även utanför landet.