GSK fälls för mutbrott

Det blir fängelse och miljardböter för GSK-chefer efter fällande dom i kinesisk domstol.

22 sep 2014, kl 08:14
0

Det var i maj som tre högt uppsatta chefer inom läkemedelsföretaget GSK åtalades för mutbrott i Kina. Nu har ärendet prövats i kinesisk domstol med resultatet att GSK ska betala cirka 3,5 miljarder kronor i böter.
 
Böterna är de största som har utdelats till ett företag i Kina, rapporterar Wall Street journal. En av företagets tidigare chefer i Kina, Mark Reilly, har dessutom dömts till  fängelsestraff. GSKs vd Andrew Witty säger i en presskommentar att det var viktigt att komma till ett avslut i frågan men att företaget tar avstånd från illegala aktiviteter och att hela händelsen är en stor besvikelse som rimmar illa med de värderingar och den kultur man arbetar efter i företaget.
 
Myndigheter i landet har utrett flera läkemedelsföretag varav GSK var ett. Enligt domen har företaget erbjudit pengar eller egendom till icke-statlig personal med syfte att få ekonomiska vinster. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng