Ett obs ska förklara för farmaceuter

För att farmaceuter ska slippa onödiga kontakter med förskrivare föreslår Läkemedelsverket att ett extra ord ska finnas på avvikande recept.

22 sep 2014, kl 11:05
3

Ett obs på receptet ska förklara. iStockphoto.

Läkemedelsverket har föreslagit ett antal ändringar i sina föreskrifter om förordnande och utlämnande av läkemedel och teknisk sprit. Ett av förslagen handlar om de fall när en förskrivare skriver recept som avviker från den godkända indikationen. 
 
För att den expedierande farmaceuten inte i onödan ska behöva kontakta förskrivaren för att kontrollera att allt står rätt till, föreslås att förskrivaren ska skriva dit ett ”obs” på receptet. Detta ska signalera att avvikelsen är medveten och inte ett misstag.
 
Läkemedelsverket skriver i förslaget att de bedömer att den tid det tar att ange ordet obs på förskrivningen klart kommer att underskrida den extra tid och därmed kostnad det innebär när farmaceuten måste kontakta förskrivaren för att fråga vad som gäller.
 
I förslaget föreslås också att möjligheten till telefonrecept ska finnas kvar men att situationerna då dessa görs ska begränsas ytterligare till att det ska handla om en brådskande situation. Dessutom föreslås förändringar för hanteringen av dosrecept där det tillkommer krav på att farmaceuten ska göra kontroller för att få en samlad bild av dospatientens alla recept. Enligt Läkemedelsverket görs detta i stor utsträckning redan idag men har inte funnits reglerat i föreskrifter. Farmaceuten föreslås också börja föra över uppgifter som inte finns elektroniskt till patientens dosrecept i elektronisk form.
 
Förslagen är ute på remiss fram till den 1 oktober. Om de antas kommer de börja att gälla den 1 januari 2015.
 

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vad är nytt med detta. Redan när jag gick som elev för 50 år sedan gjorde man detta men man använde den latinska termen SIC! Vem tog bort denna regel så att den måste utredas på nytt?

  2. Håller med om att SIC alternativt OBS använts sedan länge.
    Men nu när det ändå verkar arbetas om skulle jag vilja att skrivsättet förtydligas för huruvida det gäller både avsteg från rekommenderad dos och/eller rekommenderad indikation och/eller rekommenderad applicering. Det

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng