Bättre resultat för Apoteket

Jämfört med första halvåret 2003 är årets första halvår en ekonomisk förbättring för Apoteket.

24 aug 2004, kl 13:46
0

Annons

Apotekets rörelseresultat för första halvåret 2004 uppgick till 65 miljoner kronor. Det är en ökning med 108 miljoner kronor jämfört med motsvarande period föregående år. Resultatet efter skatt uppgick till 44 miljoner kronor (-29).

Rörelsens intäkter under det första halvåret ökade med 354 miljoner kronor till 17 094 miljoner kronor, en ökning med 2,1 procent.

Den för Apoteket dominerande försäljningen av läkemedel på recept minskade under det första halvåret med ?1,2 procent.

Orsaken till det är enligt Apoteket lägre medelpriser till följd av patentutgångar och att Apoteket konsekvent byter ut förskrivna läkemedel mot billigaste, likvärdigt alternativ.

Receptvolymerna ökade med 2,1 procent. Försäljningen av tjänster och egenvårdsprodukter har under det första halvåret haft en positiv tillväxt.

Apotekets försäljning fördelas på:

– Recept; 73 procent, motsvarande 12 393 miljoner kronor

– Avtalsbaserad försäljning till sjukvården; 14 procent, motsvarande 2 397 miljoner kronor

– Egenvårdsprodukter; 12 procent, motsvarande 2 106 miljoner kronor.

? Genom produktivitetsförbättringar, återhållsamhet på kostnadssidan och en ny ersättningsmodell för receptbelagda läkemedel har resultatet kraftigt förbättrats, säger vd Stefan Carlsson i ett pressmeddelande.

? Vi kan nu fokusera på att ytterligare förbättra vår tillgänglighet och arbeta med en bra läkemedelsanvändning. Ett steg på vägen är att antalet sommarstängda apotek nu kunnat reduceras, fortsätter Stefan Carlsson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng