Motsatt effekt av tamoxifen

Svensk forskning visar att tamoxifen kan öka risken för återfall i bröstcancer hos vissa kvinnor. Det är första studien som visat motsatt effekt av läkemedlet.

19 sep 2005, kl 11:27
0

En forskargrupp under ledning av professor Göran Landberg vid Lunds Universitet, har visat att tamoxifen kan öka risken för återfall i bröstcancer hos kvinnor som har en specifik ovanlig genetisk skada. Forskningsresultaten publicerades nyligen i den amerikanska tidskriften Cancer Research.
Mer än hälften av alla bröstcancerpatienter får tamoxifen eller någon annan antihormonell behandling och det är en av de mest effektiva behandlingarna mot bröstcancer.
? Det är viktigt att inte dra
för långtgående slutsatser av studien, poängterar Göran Landberg.
? Men det är första gången som man kunnat identifiera patienter där behandlingen har motsatt effekt och resultaten måste nu omgående testas i andra studier.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng