Motionärer vill förstatliga apoteken

Medan tre miljöpartister vill återinföra apoteksmonopolet vill en moderat att det statliga ägandet av Apoteket AB och Apoteksgruppen avvecklas.

8 okt 2013, kl 10:53
0

Annons

När den allmänna motionstiden gick ut hade ledamöterna lämnat in cirka 3 550 förslag om hur samhället i deras ögon ska förbättras. Bland motionerna handlar cirka 130 om läkemedels- och apoteksfrågor.

Tre miljöpartister vill att regeringen utreder möjligheterna att snabbt ge tillbaka Apoteket AB ensamrätt på försäljning av receptbelagda läkemedel. Anledningen är, enligt motionärerna, att de skäl som regeringen hade för omregleringen till exempel bättre tillgänglighet inte blivit resultatet, utan snarare tvärtom.
 
Just tillgänglighet och försämrad patientsäkerhet som en följd av omregleringen handlar flera av oppositionsmotionerna om, utan att kräva förstatligande. Medan till exempel moderaten Peter Jutterström motionerar för att det nu är dags att staten också gör sig av med Apoteket AB och Apoteksgruppen. Det finns ingen anledning att staten fortsätter driva apotekshandel argumenterar moderaten.
 
De flesta motionerna står oppositionen för men folkpartisten Stefan Käll har motionerat för att apoteken ska få prisförhandla med leverantörerna av läkemedel. Prisfonder, miljöeffekter och läkemedelsförsäkring är andra ämnen i motionsfloden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng