Annons

De som sparkat flest

Merck, Astrazeneca och Pfizer är de läkemedelsföretag där jobben minskat mest i branschen.

9 okt 2013, kl 09:00
0

Annons

De senaste åren har antalet tjänster på de elva största läkemedelsbolagen minskat med cirka 143 500 enligt nyhetsbyrån FirstWord Pharma.

Orsakerna till nedskärningarna är främst den generiska konkurrensen till storsäljare som till exempel Pfizers Lipitor. Sjunkande produktivitet liksom övergången till specialläkemedel för en mindre grupp patienter har gjort att företagens stora kader av försäljare minskat.
De många fusionerna mellan företag har också gjort att antalet anställda totalt minskat.

Men nedskärningarna har inte skett jämnt fördelat över branschen enligt FirstWord-rapporten. Det företag som sticker ut är Merck som sedan 2008 gjort sig av med 46 140 jobb. Astrazeneca kommer på en, kanske i det här sammanhanget, inte så smickrande silverplats med drygt 25 000 färre jobb, enligt data från analysföretaget Bloombergs. Därefter kommer Pfizer, med en neddragning på drygt 16 000 sedan 2008. Efter de hamnar GSK och Johnson & Johnson med nedskärningar på cirka 9 000 anställda, medan Abbott, Bristol-Myers, Eli Lilly, Novartis, Sanofi och Roche sparkat mellan 5 300 och 7 700 anställda var.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng