Annons

Bosulif får subvention

En ny behandling mot en blodcancersjukdom ingår nu i högkostnadsskyddet.

9 okt 2013, kl 10:26
0

Annons
Det är Bosulif, bosutinib, för behandling av kronisk myeloisk leukemi som TLV beslutat ska subventioneras.
Läkemedlet är liksom till exempel Sprycel och Tasgina en tyrosinkinashämmare som används vid behandling av sjukdomen. Men kostnaden per behandlingsdag är lägre med bosutinib. Med samma behandlingstid är alltså det här medlet billigare än andra alternativ.

Eftersom det finns stort behov av farmakologiska alternativ godkändes Bosulif av den europeiska läkemedelsmyndigheten trots att det saknas fas III-studier 
Pfizer, som marknadsför läkemedlet, ska lämna in en hälsoekonomisk analys för att visa att den beräkning på kostnad och nytta man räknat fram i studien också stämmer när läkemedlet används kliniskt.

Bosulif är klassat som särläkemedel av EU det vill säga högst fem av 10 000 personer i EU är drabbade av sjukdomen. I Sverige diagnosticers cirka 80 nya fall om året. Behandlingskostnaden beräknas av TLV till 1 256 kronor per behandlingsdag.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng