Annons

Oklart med e-cigaretter

EU-parlamentet anser inte att e-cigaretter ska anses som läkemedel. Det anser däremot det svenska läkemedelsverket.

9 okt 2013, kl 11:31
0

Annons

I dagsläget tolkar Läkemedelsverket lagstiftningen som att så kallade e-cigaretter med nikotin ska registreras som läkemedel precis som nikotinplåster och andra rökavvänjningsmedel.
– Vi har inte fått in några ansökningar om godkännande, däremot finns det företag som indikerar ett visst intresse, säger Martin Burman på Läkemedelsverket.

I Storbritannien däremot har läkemedelsmyndigheten, MHRA, enligt information på sin hemsida gott hopp om att under nästa år ha godkänt någon e-cigarettprodukt som läkemedel. Vilket innebär att myndigheten bör ha fått in ansökan om registrering.
Häromdagen hade man en omröstning i EU-parlamentet om e-cigaretternas status, eftersom det idag saknas en gemensam europeisk klassificering av produkterna.
– Bland annat Norden, har samma syn som Sverige, medan andra länder behandlar produkterna som tobak och åter andra inte har någon lagstiftning alls på området, säger Martin Burman.

Utan lagstiftning kan e-cigaretter som innehåller nikotin med chokladsmak säljas till barn liksom vuxna. Omröstningen i parlamentet handlade om e-cigaretterna ska klassificeras som läkemedel eller tobaksvara och en majoritet röstade alltså för tobaksalternativet.
Ett resultat som parlamentsledamöterna Marita Ulvskog (s) och Carl Schlyter (mp) var besvikna över medan parlamentskollegan Christofer Fjellner (m) röstat som majoriteten i parlamentet.

Men frågan är inte avgjord förrän minsiterrådet också sagt sitt. Och det kommer att ta något år till innan det finns en europeisk lagstiftning.I väntan på den har Läkemedelsverket sin tolkning.