Annons

GSK planerar marknadsföra malariavaccin

Trots blygsamma resultat tänker GSK ansöka om godkännande för sitt malariavaccin.

8 okt 2013, kl 09:55
0

Annons

Om den europeiska läkemedelsmyndigheten godkänner det brittiska företagets ansökan blir det världens första vaccin mot sjukdomen.

Om vaccinet, som går under namnet RTS, S får grönt ljus är det för att det visat ge ett visst skydd för barn. Arton månader efter vaccineringen hade riskerna för barn mellan fem och sju månader att få malaria nästan sjunkit med hälften. För nyfödda minskade risken med en fjärdedel, vilket anses som tämligen blygsamma resultat. En studie från förra året visade till exempel att RTS, S bara gav ett något bättre skydd jämfört med ett kontrollvaccin. Och i ett längre perspektiv avtar skyddet snabbt, under det fjärde året var det enbart 0,4 procent av de testade som hade ett skydd.

GSK utvecklar vaccinet tillsammans med den ideella organisationen PATH som trots de ganska modesta resultaten hoppas att vaccinet ska bli ett komplement till andra åtgärder.
– Med tanke på den enorma sjukdomsbördan som malaria är bland afrikanska barn får vaccinet betydelse, sade en talesman för PATH till nyhetsbyrån Reuters.

GSK planerar att ansöka om godkännande under nästa år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng