Behandling med statiner kan betalas av patienten

Statiner är exempel på läkemedel där patienten kan betala för behandlingen själv. Det menar forskare som tagit fram en rapport om egenfinansierade läkemedel.

8 okt 2013, kl 08:57
0

Annons

Lars Ettarp, Psoriasisförbundet, Barbro Westerholm riksdagsledamot och Per Carlsson professor på Prioriteringscentrum.

SNS har nu kommit fram till den tolfte rapporten i forskningsserien ”Värdet av nya läkemedel”.

Utifrån frågan ”När är det rimligt att betala själv” har Per Carlsson professor vid Prioriteringscentrum vid Linköpings universitet och Gustav Tinghög forskare på samma institution tagit fram kriterier som de menar kan vara rimliga för när en behandling kan vara lämplig att betalas helt ur egen ficka.
– Vi förordar inte privat finansiering men konstaterar att det blir allt mer i vården som just finansieras privat och att man därför bör ha ett tydligt prioriteringssystem för detta, sade professor Per Carlsson när rapporten presenterades.
De två författarna drev också tesen att vården som idag är ojämlik blir mer jämlik och mindre orättvis om samhället tydligt ser till att finansiera den viktiga vården.

Men att ta tag i den här svåra prioriteringsbesluten ger många, inte minst politiker beröringsångest, menade bland annat Barbro Westerholm tidigare generaldirektör vid Socialstyrelsen och ledamot för folkpartiet i riksdagen.

Författarna har tagit fram kriterier som de menar kan vara en utgångspunkt för att avgöra vilka läkemedel som bör finansieras offentligt respektive privat. Ett av dessa är ett överkomligt pris, till exempel bör behandlingen inte kosta mer än 2,2000 om året samma som högkostnadsskyddet för läkemedel har som gräns. De andra är att det bör vara en behandling som är möjlig för användarna att bedöma, effekten ska också främst gälla individen själv och efterfrågan bör vara så stor att en marknad uppstår. Behandlingar som främst syftar till att förbättra individens prestationsförmåga eller fysiska utseende utöver vad som krävs för att fungera normalt i samhället bör också finansieras privat enligt rapportförfattarna.

Utifrån kriterierna prövas i rapporten på ett antal läkemedel. En behandling som författarna anser kan diskuteras är statinbehandlingen som de tycker borde vara en behandling lämplig för självfinansiering vid lätt och måttligt förhöjda blodfetter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng