Forskning om vesikeltrafik fick Nobelpris

Tre forskare får dela på årets Nobelpris i medicin för deras forskning om cellens transportvägar. Forskningen har gett upphov till diagnostik av vissa sjukdomar.

7 okt 2013, kl 13:07
0

Årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till James E Rothman, Randy W Schekman och Thomas C Südhof för ”deras upptäckter rörande maskineriet som reglerar vesikeltrafik, ett viktigt transportsystem i våra celler”, skriver Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet i ett pressmeddelande. 

Varje cell producerar molekyler och transporterar dem till olika platser i kroppen. Molekylerna transporteras i små paket som kallas vesiklar. Nobelpristagarna har upptäckt hur dessa molekyler transporteras till rätt plats i cellen vid rätt tidpunkt. Störningar i vesikeltrafiken kan bidra till vissa neurologiska och immunologiska sjukdomar och diabetes. 

Forskningen har inte lett till några läkemedel, men har gett upphov till diagnostiska metoder, förklarade Nobelförsamlingens sekreterare Göran K Hansson vid presskonferensen då Nobelpriset offentliggjordes. Till exempel påverkar tetanus, stelkramp, vesikeltrafiken och vid visa immunsjukdomar använder läkarna sig av analys av vesikeltrafik för att bestämma behandling. 

James E Rothman är professor i cellbiologi vid Yale University, USA. Randy W Schekman är professor i molekylär- och cellbiologi vid University of California i Berkeley, USA. Tomas C Südhof är professor i cell- och molekylärfysiologi vid Stanford University, USA.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng