Annons

Farmaceutisk kompetens belönades med kundpris

Apotekarsocietetens utmärkelse bästa kundinsats på apotek gick i år till apotekare i Bromma och Umeå.

10 okt 2018, kl 07:45
0

Sanja Pudar Crnalic på Kronans Apotek Dragonen i Umeå och Sandra Yilmaz vid Kronans Apotek i gallerian Bromma Blocks i Stockholm kammade hem priset för bästa kundinsats på apotek 2018. Själva prisutdelningen hölls under tvådagarsmässan Apoteksforum i Kista norr om Stockholm.

De två pristagarna vann i varsin klass: bästa kundinsats inom egenvård respektive receptläkemedel och pristagarna belönas med 10 000 kronor var.

– Jag är så otroligt glad och stolt. Jag har arbetat i 30 år som apotekare och det här är ett viktigt pris – inte minst för att lyfta fram den kompetens om apotekare besitter men som många kanske inte tänker på, säger Sanja Pudar Crnalic, som vann kundinsatspriset inom egenvård.

Sanja Pudar Crnalic upptäckte att en apotekskund med insulinpump använde ett egenvårdsläkemedel på ett felaktigt sätt. Hon avrådde då kunden från detta och hänvisade vidare till behandlande läkare vilket enligt juryn ”visat på värdet av farmaceutisk kompetens i egenvården samt god förmåga att bedöma konsekvenser för en patient”.

För två år sedan vann Sanja Pudar Crnalic även priset för bästa kundinsats inom receptläkemedel.

– Jag ville verkligen vinna egenvårdspriset också och satsade på det, säger hon.

Sanja Pudar Crnalic framhåller ständig kompetensutveckling som en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb som farmaceut. Hon menar att även om ett visst ansvar ligger på arbetsgivaren måste man som individ ta huvudansvaret för att säkerställa att det blir av.

– Man kan inte känna sig så bekväm och förutsätta att kompetenstiden ska räcka till för all kompetensutveckling. Som farmaceut har man också en egen skyldighet att hålla sig uppdaterad, till exempel via Läkemedelsverkets hemsida, säger Sanja Pudar Crnalic. På mitt jobb startar vi till exempel kontorsdatorn direkt på morgonen och när det är lite lugnare perioder under dagen, ser vi till någon av oss som arbetar får tid att uppdatera sig eller läsa på inom något ämne.

Priset för bästa kundinsats inom receptläkemedel gick till apotekaren Sandra Yilmaz, som uppmärksammade att en patients problem med smärta orsakades av interaktion mellan två läkemedel. Hon informerade apotekskunden om detta och uppmanade personen att kontakta sin läkare. I motiveringen till priset står bland annat att ”agerandet visar på värdet av att en farmaceut bedömer interaktionsrisker och använder elektroniskt expertstöd i sitt arbete”.

– Jag blev väldigt överraskad. Det här erkännandet har stor betydelse och visar att farmaceuter har en viktig roll både på apotek och i hela vårdkedjan, säger Sandra Yilmaz, som examinerades så sent som i början av året och nu ska gå vidare med en masterexamen.

Utmärkelsen bästa kundinsats på apotek delas ut av Apotekarsocieteten via sektionen för öppenvårdsfarmaci.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng