Annons
“Omotiverade kostnader med dagens system”

“Omotiverade kostnader med dagens system”

Apoteksutredningen vill införa enhetliga priser på receptbelagda läkemedel utanför förmånen.

9 okt 2017, kl 09:45
1

Annons

Anna-Lena Sörenson.

Skrota dagens system där apoteken är fria att själva bestämma priset på receptbelagda läkemedel utanför förmånen och inför enhetlig prissättning på dessa läkemedel. Det är förslaget från Anna-Lena Sörensson och Nya apoteksmarknadsutredningen när de i dag överlämnar delbetänkandet ”Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel” till regeringen.

Utredningens förslag presenteras i korthet i en debattartikel på DN Debatt där Anna-Lena Sörenson skriver att dagens system kan strida mot målet med en jämlik vård. Hon skriver också att den fria prissättningen på receptbelagda läkemedel utanför förmånen leder till ”omotiverat höga kostnader för både staten och samhället”.

Med dagens system kan ett receptbelagt läkemedel utanför förmånen kosta olika på olika apotek. Ibland är prisskillnaden stor och det är upp till patienten själv att hitta lägsta pris. Detta är dock inte alltid så lätt eftersom alla apotek inte redovisar priserna på sina hemsidor, konstaterar utredningen.

Ett exempel är erektionsläkemedlet Viagra, med den aktiva substansen sildenafil. Vid en sökning på en prisjämförelsesida visar det sig att priset för ett blister med fyra tabletter à 50 mg från samma tillverkare skiljer sig från 80 kronor för det billigaste alternativet till 449 kronor för det dyraste – en skillnad på 82 procent.

I debattartikeln påpekas också att en patient kan ha flera olika receptbelagda läkemedel utanför förmånen och att lägsta pris för de olika läkemedlen kan variera mellan apoteken. Detta menar utredaren lägger orimligt stor börda på patienten att själv kunna påverka sina läkemedelskostnader.

Lagförslaget att införa enhetliga priser på receptbelagda läkemedel innebär att apotekens påslag från staten, det vill säga handelsmarginal, regleras för att möjliggöra detta. Hur det ska ske i detalj framgår inte av artikeln på DN Debatt.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag, som använder Sildenafil och Tadalafil, tycker inte att man i socialistiskt anda ska reglera priset utan istället tillåta apoteken att byta ut ett förskrivet preparat mot generika som är billigare för receptbelagda läkemedel utanför förmånen.