Annons

Riksdagsmotion föreslår läkarpraktik på apotek

Låt AT-läkare göra en del av sin tjänstgöring på apotek. Och ändra reglerna så att det går att göra kliniska prövningar även på akut sjuka patienter. Det är några av förslagen som finns i de 30-tal motioner som handlar om läkemedel efter att årets allmänna motionstid gått ut.

7 okt 2008, kl 18:30
1

Annons

Riksdagsledamöterna har många idéer på hur olika läkemedelsrelaterade problem ska lösas. Allt från hur man ska minska utsläpp av narkosgaser i naturen till hur man ska få in ett större genusperspektiv i förskrivningen av läkemedel.

Miljöpartisten Thomas Nihlén fortsätter vara den riksdagsledamot som skriver flest motioner om läkemedel. I år har han skrivit 11 stycken.
? Av årets motioner tycker jag nog att den viktigaste är den som handlar om utsättning av läkemedel. Jag tycker att det ska finnas med i FASS vilka risker det finns när man sätter ut läkemedlet och vilka biverkningar man ska vara uppmärksam på. Idag får inte läkemedelsindustrin skriva det i FASS eftersom det inte står med i produktresumén, men det tycker jag att man borde se över och ändra på, säger Thomas Nihlén.
? Exakt hur det ska gå till vet jag inte, men något borde man kunna göra.

Socialdemokraten Ameer Sachet föreslår i en motion att AT-läkare ska göra en del av sin tjänstgörning på ett apotek. ?Apoteket är en del av den komplexa och sammansatta verklighet som sjukvården måste hantera. Det kan vara viktigt för läkare att se vilken typ av frågor patienten har med sig efter att de lämnat läkarmottagningen, och hur mycket problem otydlig receptskrivning kan innebära. Om apoteken skulle ha bemanning med AT-läkare skulle kanske även primärvården avlastas en del extrabesök? skriver han i motionen.

Yvonne Andersson (kd) och Chatrine Pålsson (kd) tycker att det borde bli obligatoriskt för alla dömda pedofiler att genomgå ett behandlingsprogram med bland annat läkemedel.

Barnmorskors rätt att ge medicinsk abort engagerar också. Två motioner, en från vänsterpartisterna Elina Linna och Eva Olofsson och en från miljöpartisten Gunvor G Ericson, föreslår att barnmorskor ska få en uttrycklig rätt att utföra medicinska aborter.  

Cecilia Magnusson (m) anser att Sverige bör ändra regelverket kring kliniska prövningar. Idag får man inte ta med en akutsjuk patient i en klinisk prövning om inte denne har gett sitt medgivande. De svenska reglerna är hårdare än övriga Europa i den här frågan och Cecilia Magnusson skriver i sin motion att läkemedelsföretagen därför kan välja att förlägga den kliniska prövningen till ett annat land. För att motverka detta anser hon att Sverige bör ha samma regler som övriga Europa.

Även apoteksmonopolet är föremål för ett par motioner. I en motion signerad av åtta socialdemokrater står det att de motsätter sig att staten säljer delar av Apoteket och att monopolet tas bort. De skriver också att de inte kommer att acceptera avregleringen. ?Det beskedet vill vi redan nu ge till de aktörer som ser sig kallade att investera i den apoteksmarknad som regeringen nu ensidigt genomdriver? skriver motionärerna.  

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hade nog inte varit helt dumt, bla för att läkaren ska förstå vad som händer på apoteket men även att densamme ska få insikt i vilken kunskap Apotekare och receptarier besitter, respektive…

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng