Minskar skador efter stroke

Ett godkänt diabetesläkemedel kan minska hjärnskador efter stroke hos patienter med diabetes typ 2. Nu hoppas forskarna att behandlingen kan hjälpa fler högriskgrupper för stroke.

4 dec 2012, kl 08:00
0

Foto: iStockphoto

Forskare vid Karolinska institutet har studerat diabetesläkemedlet linagliptin på diabetiska möss. Läkemedlet verkar genom att sänka blodsockret hos vuxna med diabetes typ 2 tillsammans med motion och diet. I studien har forskarna behandlat de diabetiska mössen med antingen linagliptin eller placebo, före och efter att de fått en experimentellt orsakad stroke. Studien har utformats så att den liknar omständigheterna för diabetespatienter som behandlas med linagilptin.

Förutom läkemedlets blodsockersänkande effekt så visade det sig minska skador i hjärnan efter en stroke. Forskarna tror att det betyder att diabetespatienter som behandlas med linagliptin kan ha en bättre prognos vid stroke än patienter som får en annan diabetesbehandling. De påpekar att det behövs ytterligare studier innan man säkert kan säga att resultaten är applicerbara på människor.

Studien är ett samarbete mellan forskare vid KI och läkemedelsföretaget Boehringer Ingelheim, som marknadsför linagliptin. Den har publicerats i tidskriften Diabetes.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng