Receptfria p-piller föreslås i USA

P-piller bör kunna säljas receptfritt precis som kondomer, tycker en amerikansk gynekologorganisation. Även svenska forskare menar att detta skulle öka tillgängligheten.

3 dec 2012, kl 17:40
0

En amerikansk organisation för förlossningsläkare och gynekologer har föreslagit att p-piller ska vara receptfria för att minska oönskade graviditeter. Hälften av landets graviditeter är oplanerade, menar organisationen, och den siffran har inte förändrats på 20 år. Många kvinnor har inte råd att gå till läkaren eller har svårt att få en läkartid när receptet behöver fyllas på.

Organisationen anser att risken för blodpropp är så låg att p-pillren kan anses vara säkra nog att tas utan rådgivning. Kristina Gemzell-Danielsson, professor i gynekologi och obstetrik vid Karolinska institutet, är positiv till en sådan utveckling även i Sverige.
– P-piller är mer ofarliga än många av de receptfria läkemedel som säljs idag. Det är bra om tillgången till läkemedel ökar, även om idealet kanske vore att ungdomsmottagningar och andra mottagningar för förskrivning och rådgivning var mer lättillgängliga.

På Läkemedelsverket tror man däremot inte att dagens system med receptbelagda preventivmedel kommer att ändras. 
– Den frågan har inte diskuterats på Läkemedelsverket. Utifrån ett rent riskperspektiv tycker jag inte att p-piller är särskilt farliga och skulle kunna säljas receptfritt. Men en fördel med att de är receptbelagda är att man då får bättre rådgivning. P-piller används främst av unga människor som kanske inte får all den information de behöver på internet. Jag tycker att det fungerar bra som vi har det i dag i Sverige, med många barnmorskor som är duktiga på rådgivning, säger Viveca Odlind, gynekolog vid Läkemedelsverket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng