Medicinsk antropologi i molekylärbiologins tidevarv

Lisbeth SachsFrån magi till bioteknikStudentlitteratur

22 jan 2003, kl 13:12
0

Annons

Den medicinska teknologins stora framsteg ger nya perspektiv på vad det är att vara människa, på hälsa, på sjukdom och liv. Det gör också att etiska frågor ställs i ny belysning.
Lisbeth Sachs är docent i socialantropologi och har i 15 år varit knuten som forskare till Institutionen för Folkhälsovetenskap, avdelningen för Internationell Hälso- och Sjukvårdsforskning vid Karolinska Institutet i Stockholm. Genom sina texter vill hon få oss att se det som är välkänt i en spegel som andra samhällen och världar sätter upp.
Under den tid Lisbeth Sachs varit verksam har sjukvården blivit alltmer tekniskt beroende. De nya möjligheter som nu finns att gå in i kroppens mikrovärld leder till omprioriteringar i hälso- och sjukvården, menar hon. Det kräver också förändringar i vårdens sätt att lösa sitt uppdrag. Medikaliseringen av samhällsproblemen har gjort att kommunikationen mellan forskare/läkare och patient i större utsträckning än tidigare avgör var gränsen mellan hälsa och ohälsa går.
Boken koncentreras kring frågeställningar och problem som Lisbeth Sachs i sina studier uppfattat som områden där antropologiskt tänkande och perspektiv är mest relevant i vår svenska miljö.n

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng