Annons

Marknaden för biosimilars snart värd 20 miljarder dollar

Marknaden för biosimilars, läkemedel som är kopior på nya biologiska
läkemedel, kommer att vara värd 20 miljarder dollar år 2014. Det är
framförallt när den amerikanska marknaden öppnas för kopiorna som
marknaden kommer att ta fart, enligt en konsultrapport.

9 sep 2009, kl 13:41
0

Annons

Rapporten ?Biosimilars 2009-2014? från konsultbolaget Markets and markets analyserar hur marknaden för biologiska kopior kommer att utvecklas de kommande åren. I Europa har den här formen av kopior funnits i flera år, men i USA går det fortfarande inte att få en biologisk kopia godkänd.

Det handlar om kopior på läkemedel som tillväxtfaktorer, TNF-alfahämmare och insuliner. Dessa läkemedel består av mycket stora och komplexa molekyler som det inte är svårare att göra exakta kopior av, något som lett fram till en särskild godkännandeprocess i Europa.

En sådan är nu på gång också i USA, vilket ligger till grund för bedömningen att marknaden kommer att växa rejält de kommande åren. Idag dominerar Asien den här marknaden, 31,4 procent av alla biosimilars säljs i Asien idag. Om det blir tillåtet i USA anser analytikerna att landet ganska omgående kommer att gå om Asien som den huvudsakliga marknaden.  

För företagen innebär biosimilars en större risk konstaterar rapporten också, eftersom det måste göras egna kliniska prövningar på kopiorna kräver det större investeringar för bolagen att ge sig in på biosimilars-marknaden än på den vanliga generiska marknaden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng