EU varnar för fler räder

Den europeiska läkemedelsindustrin ska vara beredda på besök de närmaste
månaderna. Anledningen är att EU-kommissionen planerar nya inspektioner
som ska avslöja otillåtna samarbeten som kan hämma konkurrensen.

1 okt 2009, kl 13:33
0

Annons

Det är EU-kommissionären Neelie Kroes med ansvar för konkurrensfrågor som under ett tal till EU-parlamentet höjt ett varnande finger till industrin. I ett möte med parlamentet på tisdagen sade hon att kommissionen fortsätter sitt arbete med att undersöka om läkemedelsindustrin bryter mot gällande konkurrenslagar.

Enligt Neelie Kroes är det tider med en åldrande befolkning och hälsohot i form av H1N1 som leder till ökade kostnader extra viktigt att läkemedelsindustrin fungera bra. Det finns inte utrymme för något som försenar att läkemedel når marknaden, menar hon.

Kommissionen driver ett större projekt med att kartlägga de faktorer som bidrar till att det utvecklas färre nya läkemedel. Som en del i detta har de låtit göra oannonserade inspektioner vid ett antal läkemedelsföretag.  Arbetet har bland annat resulterat i en rapport där EU-kommissionen anklagar företagen för att använda flera trick för att försena och hindra konkurrensen. I rapporten framgår att tillverkare av originalläkemedel genom att stämma generikatillverkare och göra otillåtna uppgörelser med dem, hindrar nyare kopior att nå marknaden.

Inom de närmaste månaderna kommer nya tillslag att göras enligt Neelie Kroes.