Många miljarder för cancerrisk

9 miljarder dollar har Takeda och Eli Lilly dömts att betala för att ha dolt cancerrisk med diabetesmedlet pioglitazon.

8 apr 2014, kl 11:01
0

Att ha dolt cancerrisken kan kosta många miljarder.

Takeda och Eli Lilly har dömts att tillsammans betala 9 miljarder dollar, 60 miljarder kronor, för att ha undanhållit cancerrisken med diabetesläkemedlet Actos, pioglitazon.Det är en domstol i Louisiana som dömt ut det rekordhöga skadeståndet.

Juryn ansåg att företagen dolt de cancerrisker som är förknippade med behandlingen.Av de nio miljarderna ska det japanska företaget Takeda betala 6 miljarder dollar och de resterande 3 miljarderna ska betalas av Eli Lilly. Enligt juryn har de två företagen ignorerat eller bagatelliserat de risker som fanns med behandlingen och vilselett myndigheterna. Juryn menade, enligt nyhetsbyrån FirstWord, att företagen agerat med hänsynslöst förakt för patienters säkerhet.  

I den här rättegången var käranden en man som efter fem års behandling med pioglitazon drabbats av cancer i urinblåsan.Takeda, Japans största läkemedelsföretag, säger i en kommentar att man respektfullt bestrider domen och att man med alla lämpliga medel kommer att överklaga den.
Tre tidigare rättegångar som också gällt behandling med diabetesmedlet har gått Takedas väg.Förra året hämtade drygt 3 000 patienter ut pioglitazon på svenska apotek.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng