Manar till etisk skärpning

Patienter som deltar i kliniska studier har rätt till fortsatt behandling antingen de kommer från ett rikt eller ett fattigt land. Det menar EU-kommissionens etiska rådgivare.

17 mar 2003, kl 16:54
0

Kliniska studier får inte göras i fattiga länder bara för att de där blir billigare eller lättare att genomföra än i rika länder, säger Inez de Beaufort, professor vid Erasmusuniversitetet i Rotterdam.
Hon ingår i den etikgrupp som nyligen levererade sin åsikt om de etiska aspekterna av klinisk forskning i utvecklingsländer.
Etikgruppen menar att läkemedelsföretag eller statliga organisationer inom EU som genomför kliniska studier i fattiga delar av världen måste erbjuda patienter och lokala forskare bättre chanser till medverkan. Framför allt måste de grundläggande etiska regler som tillämpas i västvärlden gälla även i tredje världen.Komplexa frågor
Den praktiska tillämpningen av de etiska riktlinjerna blir dock en fråga för de etiska kommittéer med lokala representanter som knyts till studierna.
? Detta är komplexa frågor som ofta får lösas från fall till fall. Men visst kan subventioner antingen från läkemedelsbolag, EU eller andra organisationer bli nödvändiga, säger Inez de Beaufort.
Placebokontrollerade studier som syftar till att utveckla billigare behandlingar som är ekonomiskt gångbara i fattiga länder splittrade gruppen. Två av medlemmarna menar att detta vore att acceptera en dubbelmoral, medan övriga tio har en mer pragmatisk inställning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng