Skärpta etikregler för läkemedelsbranschen

Skärpta etikregler för läkemedelsbranschen

Lif har skärpt de etiska reglerna för läkemedelsföretagens samverkan med patienter och patientorganisationer.

4 maj 2020, kl 15:30
0

Jonas Duborn, LIF.

Jonas Duborn, compliance officer, LIF.

Läkemedelsindustriföreningen, Lif, har stramat upp en del av gällande etikregler för läkemedelsbranschen. Det gäller de av det etiska regelverket som reglerar företagens samverkan med patientorganisationer och patienter.

Den reviderade versionen av det etiska regelverket började gälla 1 maj.

Sociala medier har ändrat spelplanen

Den största förändringen är att Lif:s etikregler för läkemedelsbranschen nu även omfattar samarbete med enskilda patienter och närstående. Alltså inte enbart samverkan med patientorganisationer.

– Den tidigare versionen av regelverket skrevs 2006. Sedan dess har vi sett en snabb utveckling av kommunikationen i sociala medier där bland annat patienter profilerar sig och där det etableras olika former av samverkan mellan enskilda patienter och läkemedelsföretag, säger Jonas Duborn, compliance officer hos Lif och den som lett revideringsarbetet.

– Tidigare täckte reglerna inte sådan samverkan. Men vi anser att det är rimligt att samma regler gäller för företagens samverkan med enskilda patienter och anhöriga som när de samarbetar med patientorganisationer.

I linje med detta har Lif även skapat en ny databas. Där ska branschen redovisa sina samarbeten med spetspatienter och andra enskilda, på samma sätt som redan sker när det gäller samverkan med patientföreningar.

Skärpta mötesregler

En annan uppstramning av regelverket gäller läkemedelsföretagens möjligheter att bjuda patientföreträdare på kostnader för konferenser och andra möten. Här införs nu samma begränsningar som sedan 2015 gäller beträffande att sponsra mötesdeltagande för läkare och annan vårdpersonal. Det vill säga att företagen inte får bekosta registreringsavgifter, resekostnader eller logi i samband med möten.

Denna begränsning gäller nu alltså även företagens relationer till enskilda patienter och företrädare för patientorganisationer.

– Vi vill undvika att patientföreträdare som blir bjudna att åka på möten hamnar i intressekonflikter, säger Jonas Duborn.

Om en patientföreträdare deltar i ett möte i egenskap av konsult åt läkemedelsföretaget är det dock tillåtet att bekosta deltagandet. Det kan handla om exempelvis ett uppdrag att vara med och förmedla sina erfarenheter som patient vid ett möte.

Jonas Duborn anser att de reviderade avsnitten är en viktig del av branschens etiska regelverk:

– Vi vill värna den goda samverkan som finns mellan företag och patientorganisationer, och då är det viktigt att båda parter har högt förtroende för varandra och vet vilka regler som gäller. Det säkerställer vi bland annat genom att hålla regelverket uppdaterat.