Annons

Majoritet för generisk förskrivning vid årets Läkemedelsriksdag

Socialminister Göran Hägglund invigningstalade för fjärde året i rad vid årets Läkemedelsriksdag. Temat för hans tal var, liksom hela dagen, frågor som berör säkerhet, miljö och kostnadseffektivitet.Bland annat tog han upp ojämlikheten i vården och antibiotikaresistensen som han jämförde med klimathotet.

20 jan 2011, kl 14:48
0

Som en fråga man vinner gemensamt eller förlorar splittrat, beskrev socialminister Göran Hägglund kampen mot antibiotikaresistensen när han invigningstalade vid årets Läkemedelsriksdag.

? Att minska resistensen är en ödesfråga jämförbar med klimathotet och därför en av de viktiga frågorna i den nationella läkemedelstrategin.
Göran Hägglund berörde också felanvändningen av läkemedel som han beskrev som ett gigantiskt problem som orsakar cirka 3 000 dödsfall om året.
? Det kan jämföras med trafiken där cirka 300 personer omkommer varje år.
Äldres behandling med läkemedel och att den ska förbättras under mandatperioden var ett annat ämne i hans tal, liksom den ojämlika vården.
? Vi vet att högutbildade får dyrare och nyare läkemedel, vi vet att högutbildade har mindre problem med fel- och övermedicinering. Minskad ojämlikhet i läkemedelsbehandlingen är därför en prioriterad fråga i den kommande strategin, sade Göran Hägglund.

Frågorna som
diskuteras på årets läkemedelsriksdag, säkerhet, kostnadseffektivitet och miljö är alla kopplade till den nationella läkemedelsstrategi som regeringen hoppas ska vara klar under första halvåret i år.

Om den första
frågan generisk förskrivning tycks det efter närmare 40 års debatt nu råda konsensus: Vid omröstningen ansåg en majoritet av deltagarna på konferensen att införandet skulle förbättra patientsäkerheten och att läkemedelskostnaderna inte skulle påverkas.

Läkemedelsriksdagen
är en årlig konferens där de fyra myndigheterna, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, TLV samt SBU uppträder som en aktör för att diskutera aktuella läkemedelsfrågor med aktörerna på marknaden. Konferensen arrangeras av Apotekarsocieteten på uppdrag av de fyra myndigheterna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng