Slutet för apotekskedjor i Ungern

Från och med i år får endast farmacevter äga apotek i Ungern.

21 jan 2011, kl 10:53
0

Det ungerska parlamentet har nu antagit en ny apotekslag som förbjuder andra än farmacevter som majoritetsägare i apotek.
För befintliga apotekskedjor med andra ägare gäller att minst 25 procent av aktierna i varje apotek måste vara överfört till en registrerad farmacevt 2014. Till 2017 ska enligt den nya lagen alla kedjor ha överfört aktiemajoriteten till farmacevter.

Reglerna för
att öppna nya apotek kommer också att bli betydligt striktare, en apotekare får inte äga mer än fyra apotek och apoteken kan inte ärvas eller överlåtas till någon som inte är farmacevt. I stora städer ska varje apotek ha ett beräknat kundunderlag på minst 4 000 och apoteken ska ligga på minst 250 meters avstånd från varandra.

Omregleringen för
apoteksverksamhet kan ses som en del i det sparprogram som den ungerska regeringen inlett. I februari spås det ungerska parlamentet anta en sparreform som kommer att minska statens subventioner för läkemedel med 30 procent enligt analytiker.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng