Regler för prishöjningar på remiss

LFN har tagit fram regler för hur företag får höja sina priser på läkemedel. Hittills har endast praxis tillämpats, men under hösten räknar nämnden med att reglerna ska befästas.

29 aug 2006, kl 15:11
0

Annons

Sedan Läkemedelsförmånsnämnden, LFN, inrättades har den utarbetat en praxis för vilka regler som gäller när företag vill höja priser på läkemedel som ingår i förmånssystemet. Nu är det dags att permanenta dessa regler, som formellt benämns råd.
Nämnden har skickat råden till ett antal instanser, bland annat Apoteket, Läkemedelsverket, Läkemedelsindustriföreningen och Konkurrensverket, för att få synpunkter.
När reglerna börjar gälla är ännu inte beslutat, men LFN:s generaldirektör Ann-Christin Tauberman antar att det kommer att ske under hösten.
– Det är svårt att ange den exakta tidpunkten eftersom den är beroende av vad vi får in för synpunkter på vårt förslag, säger hon.
Enligt de råd LFN nu lägger fram kan prishöjning för patentskyddade preparat som ingår i läkemedelsförmånerna endast bli aktuellt ifall det finns risk att preparatet annars kommer att försvinna. Läkemedlet ska dessutom vara angeläget.

Vann viktiga mål
Företag som anser att deras ansökan om att höja priset blivit felaktigt avslaget kan överklaga till länsrätt, kammarrätt och i sista hand regeringsrätten.
Ann-Christin Tauberman tror inte att idag gällande praxis behöver förändras väsentligt.
– Vi vann nyligen två principiellt viktiga mål i domstol. Det tycker vi ger stöd till att den praxis vi tillämpar är korrekt, säger hon.
Remissinstanserna har fram till den 1 september på sig att lämna synpunkter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng