Magnesium skyddar inte vid stroke

Magnesium minskar inte risken att dö vid stroke. Det visar en brittisk studie som publiceras i dagens BMJ.

6 feb 2004, kl 10:40
0

Annons

Inom 12 timmar efter akut stroke randomiserades patienterna till magnesium eller placebo. De fick 16 mmol magnesiumsulfat (MgSO4) intravenöst under 15 minuter och sen 65 mmol under 24 timmar, eller placebo.

Av de 2589 patienter som randomiserades var det 2386 som slutligen inkluderades i analysen. Den primära effektparametern, en riskkvot för död eller invaliditet vid 90 dagar, förbättrades inte hos dem som fick magnesium jämfört med dem som fick placebo (p=0,59).

Mortaliteten tenderade till och med vara ickesignifikant högre i magnesiumgruppen än i placebogruppen (p=0,098). Författarna drar slutsatsen att magnesium inom 12 timmar efter akut stroke inte minskar risken för död eller invaliditet.

Magnesium har i djurmodeller visat neuroprojektiv potential vid stroke. Detta har också bekräftats i små pilotstudier på människa.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng