Lovande för medel mot sömnstörning

FDAs rådgivande panel tycker att ett läkemedel som hjälper till att reglera den interna klockan hos blinda personer ska godkännas.

15 nov 2013, kl 12:00
0

Läkemedelsföretaget Vanda har utvecklat tasimelteon för att behandla personer med sömnstörningen Non-24. Det är en sjukdom som främst drabbar helt blinda personer och som kan leda till störd nattsömn och överdriven trötthet på dagen. Det är en sällsynt sjukdom som mellan 65 000 och 95 000 personer lider av. 

Amerikanska FDAs rådgivande panel har nu kommit fram till att läkemedlet verkar vara säkert och effektivt och rekommenderar därför att det godkänns, skriver Reuters. FDA kommer att fatta ett beslut den 31 januari 2014. Myndigheten brukar oftast följa panelens rekommendation.

Tasimelteon påverkar melatonin, ett hormon som spelar en stor roll för hur kroppen reglerar dygnsrytmen. När läkemedlet tas före sänggåendet på kvällen påverkar det kroppens inre dygnsrytm på samma sätt som ljuset på morgonen hos seende.

Den positiva rekommendationen baseras på två kliniska studier som visade att läkemedlet gav förbättringar inom flera variabler som rörde sömn och vakenhet hos patienterna. De vanligaste biverkningarna var ryggont, livliga drömmar, diarré och trötthet.

Tasimelteon har klassats som ett särläkemedel av FDA och Vanda kommer, om det godkänns, att ha patent i sju år. Om läkemedlet godkänns kommer det att marknadsföras under namnet Hetlioz.