Losec-kapslar i Regeringsrätten

Det blir ytterligare en rond i striden kring parallellimporterade Losec-kapslar. Regeringsrätten har nämligen beviljat prövningstillstånd för parallellimportörerna.

4 jul 2002, kl 08:08
0

Den segslitna striden om parallellimporterade Losec-kapslar fortsätter. I mitten av maj beviljade Regeringsrätten prövningstillstånd för parallellimportörerna.
I början av juni föredras målet i Regeringsrätten. Ett beslut om så kallad inhibition, att försäljning får ske tills slutgiltig dom fastställts, kan komma lite senare.
Målet gäller huruvida parallellimportörerna ska få fortsätta sälja Losec-kapslar i Sverige trots att Astra har dragit tillbaka sina egna. Länsrätten i Uppsala gav parallellimportörerna rätt att fortsätta försäljningen, men Kammarrätten i Stockholm upphävde senare den domen.
Det idag gällande beslutet innebär att parallellimporten av Losec-kapslar upphör vid halvårsskiftet.


Dubbel planering
Parallellimportörerna har nu en delikat situation där de samtidigt måste planera för att Losecförsäljningen upphör den 1 juli, men även för att de får fortsätta.
Cross Pharma säljer mest parallellimporterat Losec. Freddie Norberg säger att beredskapen är god.
? Tack vare att vi har egen ompackning kan vi snabbt byta ut italienska och spanska förpackningar. Det ska inte behöva uppstå någon brist på apoteken, säger han.
Frågan är om Regeringsrätten inte känner ett tryck på att bevilja inhibition. Om den säger nej nu och senare ja, finns risken att parallellimportörerna inte kan komma igen,när  alla patienter har gått över till tabletter.
Gunnar Ekbom, jurist på Läkemedelsverket håller med.
? Det är sannolikt att det blir inhibition, säger han. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng