Life avblåser apoteksplaner

Hälsokedjan Life ger upp sina långtgående planer på att starta apotek i
Sverige.  Höga driftskostnader och en stökig utförsäljning får dem att
backa.

5 okt 2009, kl 11:49
0

Annons

Lifekedjan har 200 butiker i Sverige med inriktning på hälsoområdet. Kedjan ägs av riskkapitalbolaget Norvestor som för ett år sedan bestämde sig för att bli en av aktörerna på den omreglerade marknaden i Sverige genom att köpa något av de kluster som säljs. Men projektet har blivit för dyrt och för omständigt och enligt Dagens Industri har Life valt bort att öppna apotek.

Lars Fins, koncernchef för Life Europé säger till Dagens Industri att det är oerhört riskabelt att köpa något av de kluster som är till utförsäljning. Krav på öppettider, butiksstorlek och kostsamma it-system är några av de faktorer som får Life att lägga ner sina apoteksplaner. Att många receptfria läkemedel också kommer att säljas i dagligvaruhandeln är ytterligare en anledning till avhoppet.

Koncernchefen höjer också ett varnande finger till de entreprenörer som vill ge sig in på marknaden. Det kommer att bli oerhört kostsamt att starta ett nytt apotek i Sverige och troligt är att stora kedjor på sikt köper upp de små, säger han.