Annons

Handeln med falska läkemdel ökar

Med internet har det växt fram en omfattande parallell handel
av läkemedel som ökar i omfattning. En ny rapport visar att handeln
från olagliga sajter ökat med 7 miljarder dollar på två år.

5 okt 2009, kl 12:29
0

Det är det amerikanska konsultföretaget Markmonitor som arbetar med varumärkesskydd, som gjort en genomgång av marknaden för illegala läkemedel. De har studerat icke tillåtna nätapotek och så kallade business-to-busisness sajter där läkemedel och aktiva substanser säljs olagligt. Deras slutsatts är att bara i USA har handeln från nätapotek som inte är certifierade av myndigheter  ökat från 4 miljarder dollar år 2007 till 11 miljarder i år.

Studien utgick från sex av världens bäst säljande läkemedel och undersökte ett stort antal sajter där namnen på dessa dök upp i juli 2009. Förutom på nätapoteken ökar också handeln med aktiva substanser på olika forum. Både färdiga produkter och substanser marknadsförs under registrerade varumärken som i många fall inte har alls med produkten att göra.

Rapporten visar att flest antal nätapotek, 36 procent, utgår från USA. På andar plats ligger Tyskland dit man kunde härleda 13 procent av nätapoteken. Storbritannien stod för 7 procent vilket är en minskning från 12 procent 2007.

Handeln med aktiva substanser och förfalskade sådana i pulverform, har ökat med 23 procent bara det senaste året. Enligt rapporten används dessa substanser med tveksamt ursprung av illegala tillverkare världen över.

Rapportförfattarna menar att det är oroväckande att de falska produkterna dyker upp så långt ner i kedjan eftersom det gör det mycket svårare att spåra och kartlägga var någonstans de kommer in i systemet. Det både maximerar bluffmakarna vinster och innebär stor fara för de som köper läkemedel, säger Frederick Felman på Markmonitor.