Annons

EU-förslag om patientinformation sågas

Det direktiv om läkemedelsinformation till patienter som
EU-kommissionen lagt kommer med största sannolikhet att få nobben av
ministerrådet i nästa vecka. Det tror i alla fall John Chave,
generalsekreterare för branschorganisationen PGEU.

4 jun 2009, kl 18:58
0

Annons

Förslaget om patientinformation är en viktig del i EU-kommissionens så kallade pharmapaket. Enligt förslaget ska läkemedelsföretagen få ge information om sina receptbelagda läkemedel i situationer där en patient aktivt efterfrågar informationen. Till exempel ska de få ha internetsidor om sina läkemedel och svara på direkta frågor från patienter.

Förslaget har väckt mycket debatt sedan det presenterades i december förra året eftersom risken för smygreklam och osaklig marknadsföring har ansetts vara allt för stor. Samtidigt har den svenska regeringen kritiserat förslaget för att det inskränker yttrandefriheten eftersom det innebär att myndigheter ska förhandsgranska information till allmänheten.

I en intervju med Euractive säger John Chave att förslaget inte kommer att antas.
– Jag tror i ärlighetens namn att ministrarna kommer att sparka ut förslaget eftersom de flesta inte tycker att det behövs. Det finns många mycket mer akuta frågor som de vill prioritera, som förfalskade läkemedel, säger han.

Som exempel på andra angelägna frågor som medlemsländerna vill satsa på nämner John Chave en ökad prispress på generika. I och med att förslaget om patientinformation väntas ta mycket tid i anspråk av medlemsländernas myndigheter tror han inte att det vill införa en sådan förändring nu.

John Chave säger också att farmacevternas roll inom hälso- och sjukvården är på väg att stärkas i Europa, men att det i bland annat Sverige är på väg att ske en nedvärdering av apotekare som yrkestitel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng