Annons
Längre tid med opioider gav ökad risk för beroende

Längre tid med opioider gav ökad risk för beroende

Tiden med opiater som smärtstillare efter operation hade större betydelse för beroende än dosering, enligt studie.

18 jan 2018, kl 00:30
1

Annons

Ju längre tid och ju fler recept på opioider patienter fick för smärtlindring efter en operation, desto större sågs risken för att patienterna senare skulle få en beroendediagnos eller ta en överdos. Den slutsatsen drar forskare vid bland annat Harvard Medical School i Boston i en stor retrospektiv kohortstudie.

I studien, som publiceras i the British Medical Journal, har forskarna analyserat data om drygt en miljon amerikanska patienter med privat sjukförsäkring, som alla var icke beroende (så kallat opioidnaiva) och som genomgick en operation under perioden 2008 – 2016.

Information om opiatbehandling efter operation samlades in genom data från recept, där dosering, upprepade förskrivningar och tidsperiod analyserades. Effektmåttet var förekomsten av data om missbruk, som en beroendediagnos, missbruk eller överdos.

Resultatet visade att den totala andelen personer som utvecklat ett missbruk i kohorten var låg. I hela gruppen fick 56 procent postoperativa opioider. Av dessa hittade forskarna ett registrerat missbruk hos 0,6 procent.

Den totala tiden som en patient fick opioider var den starkaste riskfaktorn för missbruk. För varje nytt recept sågs en ökad risk för missbruk med 44 procent, och för varje extra vecka med opiater ökade risken med 20 procent, enligt forskarnas analys. En högre dos hade inte lika starka samband med ett utvecklat beroende, i synnerhet inte om perioden för behandling var kort.

Även om den aktuella studien är en kohortstudie och inga säkra slutsatser kan dras om orsak och verkan, anser ändå forskarna att studiens resultat är av vikt för förskrivande läkare. Mer forskning behövs för att öka kunskapen om hur den initiala behandlingen efter en operation kan utformas för att minimera riskerna för beroendeframkallning, skriver forskarna i artikeln.

Sedan tidigt 2000-tal har förskrivningen av opioider fyrdubblats i USA. Under samma period har överdosering av opioider och dödsfall relaterade till överdoseringar ökat lavinartat. I de flesta fall av överdoser ingår receptbelagda läkemedel. Överförskrivning tros vara en betydande bidragande faktor till det ökade antalet opioidöverdoser.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Bra skrivet!
    Undrar bara varför ni inte länkar adekvat till artikelns namn och hur den angör artikeln. Samt hur ni undviker att länka till den egna artikeln i samma ämne som sammanfattar det hela fast mycket bättre.

    https://www.lakemedelsvarlden.se/nar-ett-lakemedel-orsakade-ett-folkhalsoproblem/
    När ett läkemedel orsakade en folkhälsokatastrof

    Postsurgical prescriptions for opioid naive patients and association with overdose and misuse: retrospective cohort study hade väl passat bra i slutet på artikeln med länktexten Större risk vid längre användning …. eller dylikt på engelska för att visa hur artikeln angör ämnet vilket länktexten The British medical Journal gör även om TheBMJ är bra och läsvärd.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng