Annons
Återbetalar miljontals kronor för denguevaccin
Denguevaccin under en vaccinationskampanj i Brasilien 2016. Foto: Gabriel Lehto/Sanofi Pasteur.

Återbetalar miljontals kronor för denguevaccin

Filippinerna får tillbaka mångmiljonbelopp för vaccin som efter nya rekommendationer inte kommer att användas.

18 jan 2018, kl 09:15
0

Annons

Läkemedelsföretaget Sanofi betalar tillbaka 28 miljoner dollar, motsvarande mer än 225 miljoner kronor, till den filippinska regeringen för inköpt men oanvänt vaccin mot denguefeber, skriver Fiercepharma.

Som Läkemedelvärleden.se tidigare rapporterat har uppföljningsstudier av det godkända vaccinet Dengvaxia visat att personer som aldrig haft sjukdomen, och som får vaccinet, löper en ökad risk att utveckla en allvarligare form av sjukdomen vid smitta och insjuknande efter vaccinationstillfälle.

Med anledning av detta uppdaterade bolaget bakom Dengvaxia, Sanofi, rekommendationerna för vaccinet med att det enbart ska ges till personer som redan varit smittade. Filippinerna stoppade också sitt vaccinationsprogram som omfattade stora delar av befolkningen.

Även Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att vaccinet bara ska ges till personer som tidigare varit infekterade. Man bedömer också att vaccinet är säkert och effektivt för individer som redan haft en dengueinfektion och att det ger ett gott skydd mot efterföljande infektioner.