Landstingspolitiker vill att arbetsgivaren tar ett större ansvar

I en motion till Stockholms landstingsfullmäktige föreslås att landstinget tar ett större ansvar i utbildningen av vårdpersonalen. I en annan motion till Landstingsförbundets kongress föreslås att avtalet mellan Lif och Lf omförhandlas.

18 feb 2003, kl 11:51
0

Annons

Motionen till Stockholmslandstinget föreslår tre åtgärder (se faktaruta) för att öka vårdpersonalens oberoende gentemot läkemedelsföretagen. Birgitta Rydberg, ledamot för folkpartiet och den som skrivit motionen, tycker att den producentobundna utbildningen kommer i skymundan av läkemedelsproducenternas.


? Det är vi som huvudmän som har det totala medicinska ansvaret och som betalar alla läkemedelskostnader. Då måste vi också ta ett större ansvar för personalens vidareutbildning, säger Birgitta Rydberg.Avtalet bör skärpas

Hon tycker också att avtalet mellan Landstingsförbundet, Lf, och Läkemedelsindustriföreningen, Lif, bör ses över.


? Vi trodde när avtalet träffades att det skulle styra upp mer än vad som har skett. I praktiken har många aktiviteter ändå finansierats och sponsrats av läkemedelsföretagen. Det blev inte riktigt så som många av oss fick det beskrivet.


Därför har Birgitta Rydberg även lagt en motion till Landstingsförbundets kongress i maj som föreslår att avtalet ska omförhandlas. Hon tycker att avtalet bör skärpas, eftersom det inte har fått önskad effekt.


? Titta på Systembolaget, de avskedar sina chefer när de åker på mutresor. Men vi, med öppna ögon, tycker att det är helt ok att vår personal går på producentbunden information och åker på stora kongresser. Det är inte bra.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng