Annons

Läkemedelsverket varnar för kombinerade immunhämmare

Etanercept (Enbrel) och anakinra (Kineret) ska inte användas tillsammans. Det skriver Läkemedelsverket i ett informationsbrev till alla förskrivare.

5 feb 2003, kl 18:56
0

Annons

Etanercept och anakinra används mot ledbesvär, och blockerar två olika signalvägar i immunförsvaret. Var för sig har preparaten en stark effekt, men de bör inte kombineras. Läkemedelsverket refererar till en klinisk studie som visar på sju procents högre risk för allvarliga infektioner och fall av neutropeni, brist på vita blodkroppar. Dessutom kunde man inte se någon fördel av att kombinera preparaten.

De senaste åren har det kommit en rad preparat som siktar in sig på signalvägarna i immunförsvaret för att lindra kroniska autoimmuna sjukdomar som ledgångsreumatism, Crohns sjukdom och psoriasis. Läkemedlen har varit stora och dyra makromolekyler som måste injiceras. Eftersom effekten är så stark var det inte oväntat att kombinationer kan leda till ett försämrat immunförsvar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng