Annons
Läkemedelstillverkare betalade lobbygrupper

Läkemedelstillverkare betalade lobbygrupper

Företag som säljer opioider har betalat lobbygrupper och läkare för att de ska främja användningen.

13 feb 2018, kl 09:58
0

Annons

Fem företag, inklusive Purdue Pharma, bolaget bakom Oxycontin som Läkemedelsvärlden.se skrev om igår, har betalat över tio miljoner dollar till lobbygrupper och läkare för att främja användningen av opioider vid kronisk smärta.

Det framgår i en rapport som publiceras av en av politikerna i den amerikanska senaten, rapporterar bland andra Reuters. De betalda organisationerna var patientföreningar och professionsorganisationer, bland andra Academy of Integrative Pain Management, AIPM, som ska ha samarbetat med en annan organisation som lobbade mot lagförslag som syftade till att begränsa opioidanvändningen.

Senatorn Claire McCaskill, som är kvinnan bakom rapporten, menar att lobbyverksamheten bröt mot lagen.

– De här ekonomiska relationerna har varit försåtliga och saknat transparens och är en av flera faktorer bakom vad som sannolikt är den dödligaste drogepidemin i amerikansk historia, sa Claire McCaskill i ett uttalande.

Purdue Pharma var den största sponsoren bakom lobbyverksamheten. Bolaget betalade över fyra miljoner dollar till tolv olika grupperingar mellan åren 2012 och 2017, enligt rapporten. De andra företagen var Insys Therapeutics, Depomed, Johnson & Johnson och Mylan.