Annons
Oxycontin slutar marknadsföras i USA

Oxycontin slutar marknadsföras i USA

Bolaget Purdue Pharma kommer att sluta marknadsföra sin storsäljande smärtstillare Oxycontin.

12 feb 2018, kl 14:48
0

Annons

Försäljningen kommer att fortsätta, men bolaget kommer inte längre att skicka anställda på säljresor till läkare. Säljpersonalen ska minskas med hälften. Det rapporterar flera nyhetskällor, bland andra Fortune och Wall Street Journal.

Som Läkemedelsvärlden.se har skrivit om, bland annat på redaktionsbloggen, ligger marknadsföringen av opioiden Oxycontin till stor del bakom den alltför lättvindiga förskrivningen av opioider som har orsakat den opioidepidemi som nu skördar över hundra amerikaners liv varje dag och ruinerar tusentals familjer i USA varje månad.

Under andra halvan av nittiotalet bedrev Purdue Pharma en aggressiv marknadsföringskampanj mot hälso- och sjukvårdspersonal. Opioiden rekommenderades för all form av kronisk smärta, och påstods till skillnad från vanligt morfin inte vara beroendeframkallande, på grund av sin långsammare frisättning. Ett påstående som var helt felaktigt.

Bolaget har den senaste tiden fått ta emot en rad stämningar för vilseledande marknadsföring. År 2007 fick företaget böta 600 miljoner dollar i en federal domstol. På de tio år som har gått efter det har epidemin eskalerat ytterligare. Över två miljoner amerikaner uppskattas nu ha problem med opioider. Amerikanerna, som utgör fem procent av världens befolkning, står för 80 procent av den globala konsumtionen av opioider.

Överdos är nu den vanligaste dödsorsaken i USA för personer under 50 år. Överdoserna består ofta av andra droger, som fentanyl eller heroin, som många som blivit beroende av det smärtstillande läkemedlet sedan har gått över till.