Läkemedelsindustrin kritisk till prissättning

Läkemedelsindustriföreningen, Lif, kritiserar att landstingen försöker förhandla sig till rabatter på läkemedel samtidigt som det finns en prisreglering.

28 jan 2003, kl 14:00
0

Annons

I ett remissvar på Socialdepartementets rapport om prissättning skriver Lif att det finns bra alternativ till det prisregleringssystem som finns i Sverige i dag. Man pekar särskilt ut Kanada och Storbritannien som goda exempel. I de länderna råder fri prissättning, vilket Lif menar gynnar forskningssatsningar.

Lif menar också att det inte är priserna som drar upp läkemedelskostnaderna, utan mängden som skrivs ut och användningen.

I dag kan landstingen själva förhandla med tillverkarna om särskilda rabatter. I departementets rapport föreslås att inga förhandling ska ske efter Läkemedelsförmånsnämndens prisbeslut. Landstingen har vänt sig mot detta, men Lif går alltså på departementets linje.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng