Annons

Läkemedelsföretagens etiska insatser bedöms

Glaxosmithkline hamnar högst upp och Schering-Plough längst ner när 20
av världens största läkemedelsföretag rankas efter deras insatser för
att förse fattiga länder med läkemedel. Detta visar en analys som
presenteras av organisationen Access to Medicine Foundation, AMT, i
Nederländerna idag.

16 jun 2008, kl 14:26
0

Annons

AMT har utvecklat något som de kallar för Access to Medicine Index för att mäta enskilda läkemedelsbolags insatser för att öka den globala tillgången till effektiva läkemedel till ett rimligt pris. Bland annat bedöms om företaget hjälper fattiga länder att utveckla egna tillverkningsmöjligheter, om företagets läkemedelspriser är lägre i fattiga länder och om det skänker läkemedel till utvecklingsländer.

Högst upp på AMT:s lista finns Glaxosmithkline, följt av Novo Nordisk, Merck & Co, Novartis och Sanofi-Aventis. Bland dem som hamnade sist hittas Schering-Plough, Teva Pharmaceutical, Wyeth, Pfizer och Ranbaxy Laboratories.

Syftet med rankningen, som ska ske årligen, är bland annat att förse investerare med information som ska göra det lättare för dem att välja bland läkemedelsföretagen. För en investerare tyder ett etiskt handlingssätt på bra och långsiktig ledning samt att företaget finns närvarande i utvecklingsländer, där läkemedelsindustrins framtid finns, menar Wim Leereveld, ordförande för AMT, i ett uttalande i Newscientist.

Men Newscientist kritiserar att utvärderingen till stor del förlitar sig på företagens egna utsagor. Till exempel finns Abbotts insatser i Tanzania med i rapporten men information om att företaget drog tillbaka sju läkemedel från Thailand när landet lanserade en generisk version saknas.