Få tuggummin utanför storstadsregionen

Nicorette nu i din butik lovar företaget McNeil i en annonskampanj som startade i mitten av maj. Vilket nog får sägas vara en överdrift. Av de cirka 15 000 ställen som säljer tobak är det cirka 1 700 som kan erbjuda det istället för cigaretter eller snus i början av sommaren.

16 jun 2008, kl 13:46
0

Å andra sidan är det förstås redan betydligt fler försäljningsställen än när medlen enbart fanns på apotek och hos apoteksombud.
Men den som inte tänker falla tillbaka när rök- eller snusbegäret slår till under semestern bör nog försäkra sig om att det finns ett apotek i närområdet eller bunkra upp om man tänker tillbringa lata dagar bortom allfartsvägarna.
Något kartan visar.
Lite trögare än förväntat beskriver Erica Hagblom, utredare vid Läkemedelsverket, de första månaderna med fri försäljning av nikotinmedel.

Intresset och lobbyingen från handeln har varit intensiv för att få sälja de här produkterna. Nu kan det tyckas som intresset svalnat något.
Thomas Svaton vd för Dagligvaruhandeln har förklarat det med att främst mindre handlare vill se hur det hela utvecklar sig. Och får medhåll av Johan Wiklund projektledare för apoteksfrågor inom ICA
? Nikotinmedlen är en mycket liten produkt som främst ska ses som en service. Det handlar ju inte om en ny Harry Potter-bok, ris eller pasta.
Han tror också att handlare väntar in beslutet om försäljning av vissa receptfria läkemedel i handeln innan man börjar med den här sortens försäljning.
Och ännu har Apoteket, som säljer nikotinmedel för cirka 600 miljoner om året, inte direkt märkt av konkurrensen från detaljhandeln, säger Carina Altsjö, chef för egenvårdssektionen.

Snabbast med att ta in nikotinmedlen har Coop varit. I princip säljer alla koncernens 700 butiker rökavvänjningspreparaten.
Hur många av de 1 400 ICA-handlarna som gör det är oklarare.
? Men det blir fler för varje dag, försäkrar Johan Wiklund.
Förutom dessa två är det Axfood och de stora bensinbolagen som bygger upp en försäljning. Däremot ännu i princip inga butiker utanför de stora kedjorna.
? Det var för krångligt, tycker Jan Åke Wallinder i Trafikbutiken i Docksta.

Skillnaden mellan Coop-kedjan och ICA är att ICA-handlarna äger sina butiker och sköter registreringen till kommunerna själva. Inom Coop har det skötts centralt.
Därför har nu Coop-butiken i Jörn i Västerbottens inland produkten .
? Jo egentligen hade vi inte tänkt sälja nikotintuggummin eftersom vi i ett sånt här litet samhälle inte ville konkurrera med apoteket, berättar Anette Larsjos.
? Men Coop sa att vi skulle sälja så?
Och nu säljer man en hel del säger hon och berättar en historia.
? Till valborg kom det in en karl och utbrast ?Åh ni har dom?
? Vad har vi undrade jag; jo det var paketen med nikotintuggummi han såg.
? Och då var ju apoteket stängt så?

Medan detaljhandeln kan sätta lokala priser ska Apoteket ha ett enhetligt.
Så köpet i butiken blev också billigare för den upprymde före detta rökaren; 65 kronor för ett paket med 30 stycken 2 mg tuggummin med pepparmintssmak. 76 kronor hade han fått betala på apoteket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng