Annons

Läkemedelsföretag kritiserar extemporeregler

De svenska reglerna för tillverkning av extemporeläkemedel strider mot de som gäller i EU. Det menar den europeiska branschorganisationen för läkemedelsföretag.

24 okt 2011, kl 13:31
0

Annons

 Den europeiska branschorganisationen, EFPIA menar att de regler som Sverige har för tillverkning av extemporeläkemedel och den utredning om prissättning och rikslicenser som utreds kan betyda att läkemedelsföretagen missgynnas av otillåten konkurrens.

Organisationen, som
vänt sig till Socialdepartementet med sin kritik, påpekar att EU:s regler enbart tillåter att extemporetillverkning används i undantagsfall och ska vara en försumbar del av läkemedelsförsäljningen.
Det europeiska regelverket bygger på att extemporeläkemedel bara ska användas i enskilda fall när patienter annars riskerar att stå utan behandling med ett godkänt läkemedel eller licensläkemedel. Men i det direktiv som regeringen gett till utredaren framgår att den här tillverkningen tycks kunna bli så omfattande att den kan läggas om till serietillverkning. EFPIA kritiserar också att extemporetillverkaren kan söka licens för standardiserade beredningar.